Library of Congress Jefferson Building Modifications

Location: Washington, D.C.

Project type: lobby and flow analysis

Client: Architect of the Capitol

Program:

  • historic context
  • lobby
  • security

The Library of Congress and the U.S. Capitol Visitor Center Tunnel generated a need for a new lobby in the historic Jefferson Building. MTFA Architecture was retained by the Architect of the Capitol to develop a visitor flow analysis as part of the design for the new lobby.

The Jefferson Building was built in 1886 in the style of the Italian Renaissance in accordance with the design prepared by Washington architects John Smithmeyer and Paul Pelz. The remarkable beauty of its art and architecture was the basis for the new lobby linking to the Library of Congress to the Capitol.

MTFA served as the prime architect with Quinn Evans working as the historic design architect involved in the design and construction documents for the new lobby. It includes a monumental stairway and an elevator to permit entrance and exit of visitors between the U.S. Capitol Visitors Center and the Library of Congress.